вторник, 23 февруари 2010 г.

За отмяната на забраната за тютюнопушенето



Започвам тази тема поради простата причина , че напоследък това стана доста нашумял проблем в България. От пълна забрана за пушене, всичко се обърна с главата надолу и нещата доста се промениха. Според мен обаче ползите от това да се забрани пушенето на обществени места са много повече от вредите. Ето защо тука искам да се аргументирам с някои основни положения:

1. Аргументът за здравето

Несъмнено това е най-големият проблем, който е засегнат в случая. България е на 3-то място в света по брой пушачи, което е наистина плашещо. Естествено тази част от населението , която целенасочено погубва здравето си има право да го прави. Както знаем, всеки е свободен гражданин на тази държава. Тук обаче се намесва и един друг фактор, а именно - непушачите. Тази част от населението, която е решила да живее живота си без цигарен дим трябва да има това право. Огромен е проблема с пасивното пушене, което вреди на хората не по-малко от активното. Например, когато на една маса в заведение седнат непушачите, те не пречат на никого и не застрашават ничие здраве с това, че не пушат. За съжаление обаче пушачите го правят. Те вредят не само на себе си, но и на околните, което допринася за големият брой болести сред млади и стари. Някои ще кажаш, че никой не е задължен да ходи на ресторанти и барове, където цигареният дим е в изобилие,но проблема тук е, че просто няма място където да не се пуши. Непушачите трябва да имат право на здравословен живот без цигарен дим, както и да не се чувстват дискриминирани.

2. Пазарния интерес

Много хора казват, че забраната на тютюнопушенето на обществени места ще намали печалбите на заведенията и ще се отрази негативно върху туризма. Това определено може да има негативни ефекти, но със сигурност ще има и положителни такива. Много повече хора, които не понасят опушените и димни заведения ще почнат да ги посещават за сметка на тези, които пушат. Това ще се отрази благоприятно и ще помогне на собствениците на заведения да подобрят печалбите си. Ще добавя само, че няма абсолютно никаква полза от разделението в заведенията на маси за пушачи и маси за непушачи тъй като цигареният дим се разпространява навсякъде и макар да не го усещаме и виждаме той ни вреди. Много хора ще кажат: "Аз не карам никого да пуши". Абсолютно съм съгласна с това, но когато не съществуват места за непушачи, как да се избави човек от пасивното пушене. А всеки един совственик на заведение е наясно, че ще има много повече клиенти ако в заведението му се пуши, а не ако забрани пушенето доброволно. За това трябва да се наложи забрана върху всички. Това няма да доведе до отклонение на потока от потребители и ще се отрази равномерно върху всички засегнати в случая.

3. Ползата за държавата

Държавата трябва да следи за общественото здраве, а на всички ни е известно каква е вредата от тютюнопушенето. Трябва да се направи всичко възможно за да се предпази своите граждани от масови заболявания и последствията от пушенето. Всяка година се влагат стотици хиляди и милиони левове за лечение на болести, които са причинени от тютюнопушене. С налагането на тази забрана ще се съкратят изключително много тези разходи, които могат да се използват за други важни неща.

Естествено, че ще бъдат засегнати печалбите на Булгартабак :) С решението, котето взе премиера отново на преден план изпъкнаха поличитеските интереси, които ни показаха в каква държава живеем. В България единствено се сменят политиците, но всичко остава по старому и за съжаление обикновените хора са прекалено незначителни за да променят това положение. В такъв момент трябва да обединим сили и да се опитаме да променим това. Предоставям ви този web адрес, където можете да се присъедините към националната петиция за борбата срещу отмяната на забраната за тютюнопушенето на обществени места: http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html
Надявам се всеки един от вас, който прочете блога ми да вземе участие. Нека бъдем единни поставени пред поредното абсурдно решение от страна на управляващите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар